Drukuj
Kategoria: wydarzenia
Odsłony: 5970

5 czerwca uczniowie klas III gimnazjum brali udział w projekcie prozdrowotnym na temat umiejętności czytania etykiet na produktach żywnościowych. Dzięki tym zajęciom młodzież dowiedziała się, dlaczego warto je czytać, ponieważ obecnie na półkach sklepowych znaleźć możemy tysiące produktów spożywczych.

Asortyment np. jogurtów jest tak bogaty, że zajmuje całe rzędy sklepowych regałów. Przemysł spożywczy stosuje mnóstwo substancji dodatkowych polepszających walory estetyczne produktów, przedłużających ich trwałość lub niestety zwiększających wydajność produkcji. Często też obietnice producenta i chwytliwe hasła to zwykłe zabiegi marketingowe.  Jak więc wybrać najlepszy produkt? Klucz do sukcesu to czytanie etykiet.

Czytając etykiety wiemy już, co tak naprawdę spożywamy, czy mój ulubiony jogurt to rzeczywiście jogurt czy może deser mleczny z mnóstwem chemicznych dodatków. Sprawdzając skład wiem, czy rzeczywiście zdrowo się odżywiam.

Organizator: Mirosława Woronowicz