Drukuj
Kategoria: wydarzenia
Odsłony: 4125

„Program dla szkół” ma na celu kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie spożycia owoców, warzyw oraz mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE oraz środków z budżetu krajowego.

Grupą docelową „Programu dla szkół” w naszej szkole są uczniowie z klas I–V. Dzieci uczestniczące w programie będą otrzymywały co najmniej 3-4 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia) oraz produkty mleczne. Otrzymają jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki, a także mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.
Aby skutecznie i trwale ukształtować nawyki żywieniowe, dzieci nie tylko skorzystają z porcji owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych, ale również będą uczestniczyć w działaniach edukacyjnych informujących o zaletach spożywania tych produktów, dowiedzą się skąd pochodzą owoce i warzywa oraz produkty mleczne, jak są uprawiane i produkowane.

Szkolni koordynatorzy: Anna Bajgus, Bożena Sierżan, Ewa Supronik