25 listopada uczniowie klasy 6e wraz z wychowawczynią udali się do Starej Szkoły, aby wziąć udział w "słodkiej" lekcji pt.: "Od ziarenka do tabliczki, czyli jak powstaje czekolada". Zajęcia przygotował i przeprowadził pan Łukasz Dutkowski.

Na początku była teoria. Dowiedzieliśmy się, jak i kiedy czekolada trafiła do Europy. Obejrzeliśmy również na ten temat film edukacyjny. Pan Łukasz opowiedział o poszczególnych etapach powstawania tego ulubionego przez wielu z nas przysmaku. Z wielkim zainteresowaniem przyglądaliśmy się urządzeniu o nazwie- temperówka. Jaka jest różnica między czekoladą temperowaną a nietemperowaną, jak powstaje czekolada gorzka, mleczna i biała, jak rozpoznać prawidłowo wykonaną czekoladę- tego właśnie dowiedzieliśmy się od pana Łukasza.
Produkcja czekolady rzemieślniczej jest długim procesem, dlatego to zajęcie dla osoby cierpliwej, obdarzonej wyjątkową precyzją i finezją. Pan Łukasz okazał się prawdziwym mistrzem w tej dziedzinie. Podziwialiśmy jego wiedzę i umiejętności- widać, że pracuje z pasją.
Po teorii przyszedł czas na zajęcia praktyczne. Własnoręcznie przygotowaliśmy tabliczki czekolady i ozdobiliśmy je jadalnymi dodatkami. Lekcja w Starej Szkole zakończyła się degustacją naszych prac. Dziękujemy panu Łukaszowi za miłe przyjęcie i profesjonalne przeprowadzenie warsztatów. To była "najsłodsza lekcja", w jakiej braliśmy udział do tej pory, a jednocześnie wspaniały pomysł na zabawę i integrację. Na pewno wrócimy do Starej Szkoły na kolejne ciekawe warsztaty.

Galeria fotograficzna