Drukuj
Kategoria: wydarzenia
Odsłony: 1995

Uczniowie klasy II a uczestniczyli w warsztatach pieczenia chleba, które odbyły się w Sokólskim Ośrodku Kultury.

Zajęcia rozpoczęły się od serdecznego powitania przez prowadzących: panią Ewę Tatar i pana Łukasza Radziszewskiego. Następnie uczniowie dokładnie umyli ręce, aby później móc wyrabiać ciasto na chleb. Po wejściu na salę wszyscy zajęli wyznaczone miejsca przy stołach, na których stały miski.

Prowadzący opowiedzieli o kolejnych etapach powstawania chleba i o składnikach, jakich się używa do jego wypieku, czyli o mące i zakwasie. Dzieci miały okazję spróbować różnych rodzajów chleba i wyrazić swoje opinie na temat jego smaku. Po degustacji przyszedł czas na własnoręczne wyrabianie ciasta. Na początku prowadzący nasypali do misek dwa rodzaje mąki. Dzieci wskazywały różnice w wyglądzie i strukturze tego sypkiego składnika. Potem do miski dolano wody        i włożono zakwas. Po czym zaczęło się ugniatanie ciasta. Nie było to proste, bo lepiło się do rąk, co niektórym od razu się nie spodobało. Dopiero gdy składniki się połączyły, okazało się, że to całkiem świetna zabawa, chociaż po pewnym czasie wyrabiania ciasta bolały ręce. Mimo tych niedogodności i trudów na twarzach dzieci malowała się radość. Kiedy prowadzący uznali, że ciasto jest już odpowiednio wyrobione, dzieci włożyły je do foremek. Każdy był zadowolony z wykonanej pracy. Ale to nie wszystko. W domu razem z rodzicami upiekły chleb. Następnego dnia opowiadały w szkole o zapachu, jaki się roznosił w mieszkaniu w czasie pieczenia, o wyglądzie wypieku i jego smaku.

Uczniowie klasy II a byli zachwyceni warsztatami pieczenia chleba. To była przyjemna, pouczająca i satysfakcjonująca przygoda.

Dziękujemy pracownikom SOK za umożliwienie udziału w warsztatach, a pani Ewie Tatar i panu Łukaszowi Radziszewskiemu za ich przeprowadzenie w bardzo przyjemnej atmosferze.

Elżbieta Kantor