8 listopada obchodziliśmy Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania pod hasłem "Śniadanie daje moc". Nasza szkoła wzięła udział w tym przedsięwzięciu już po raz drugi.
Celem akcji było promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci i młodzieży, uczenia dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnych posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety. Nauczyciele i wychowawcy przeprowadzili w klasach oraz w świetlicy zajęcia związane z tymi obchodami. W ramach zajęć odbyły się:
- warsztaty kulinarne, samodzielne przygotowanie kanapek - klasa 1a,
- konkurs "Zdrowe śniadaniówki", prace plastyczne „Śniadaniowa kanapka”, plakaty propagujące zdrowe odżywianie – świetlica (1e, 1b, 1c, 2a),
- pogadanka i wykonanie mini kanapek - klasa 3b,
- konkurs na najzdrowszą śniadaniówkę – klasa 3c,
- pogadanka, dyskusja z dziećmi na temat zdrowego odżywiania, obejrzenie filmu edukacyjnego „Kazio i zdrowe śniadanie”, zorganizowanie wspólnego śniadania i konkursu na najzdrowszą śniadaniówkę, ustalenie „słodkiej środy” w celu wyeliminowania słodyczy z jadłospisu – 1d,
- pogadanka i film o właściwym odżywianiu, przygotowanie zdrowego śniadania – 2b,
- pogadanka, wykonanie w grupach plakatu na temat piramidy zdrowego żywienia, konkurs na zdrową śniadaniówkę – klasa 2c,
- interaktywne zajęcia edukacyjne pt. „Zdrowie rodziny tkwi w śniadaniu” - klasa 4b,
- ułożenie menu dla rodziny, wspólna praca plastyczna – klasa 4c,
- rozmowa i pogadanka na temat zasad zdrowego żywienia i grup produktów na podstawie piramidy żywieniowej, przygotowanie zdrowych potraw i wspólne zjedzenie – klasa 5a,
- prezentacja „Śniadanie daje moc” - klasa 5d,
- pogadanka na temat znaczenia śniadania w diecie dzieci, projekcja filmu na temat prawidłowego odżywiania się, praca w grupach - "Moje zbilansowane śniadanie" - propozycje wartościowego śniadania - przykłady i sposób przygotowania – klasa 6b.
Dziękujemy za wspólne świętowanie tego dnia i włączenie się w działania prozdrowotne.
Ewa Supronik