8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania pod hasłem "Śniadanie daje moc".
Celem święta było promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci i młodzieży, uczenia dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnych posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety. Nauczyciele i wychowawcy przeprowadzili w klasach i w świetlicy szereg różnych zajęć związanych z tematem zdrowego odżywiania. Były to:
- warsztaty kulinarne - klasa 2d
- konkurs plastyczny - świetlica szkolna
- konkurs "zdrowe śniadaniówki" - klasa 1b i 1c
- wesołe mini kanapki - klasa 2b
- pogadanka z panią kucharką na temat zdrowego odżywiania i zasad zbilansowanej diety, przygotowanie kanapek - klasa 1a
- pogadanka na temat znaczenia śniadania w diecie człowieka, przygotowanie rysunków przedstawiających śniadanie ucznia z wymarzonym zdrowym śniadaniem, opowiadanie o posiłkach w domach uczniów: jakie są, a jakie powinny być, rola owoców i warzyw w diecie ucznia - klasa 4a
- pogadanka na temat znaczenia śniadania w diecie człowieka, przygotowanie rysunków przedstawiających śniadanie ucznia i z wymarzonym zdrowym śniadaniem - klasa 4c
- przygotowanie zdrowych śniadaniówek, prezentacja multimedialna - klasa 4d
- konkurs na najzdrowszą śniadaniówkę, pogadanka na temat niezdrowego jedzenia i stylu życia - klasa 5a
- pogadanka na temat znaczenia śniadania w diecie człowieka, wesołe mini kanapki i pomysłowe drugie śniadanie – zjedzenie w klasie wspólnego drugiego śniadania, przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej pt. „Zdrowo, smacznie i kolorowo”, rola owoców, warzyw i mleka w diecie ucznia - obejrzenie filmu – dyskusja - klasa 5b
- pogadanka, konkurs na zdrową śniadaniówkę - 5c.
Mamy nadzieję, że udział w akcji przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych.
Ewa Supronik